Koraal wetenschap
Image default
Zorg

Implantaatbehandling: hoe werkt het?

Implantaten zijn kunstmatige wortels die de functie van echte tandwortels overnemen. Ze worden in de kaak geplaatst om stevigheid te bieden aan een kroon, brug of klikgebit. Implantaten zijn gemaakt van materialen die goed door het lichaam worden geaccepteerd, zoals titanium, vaak met een keramische coating, zodat ze gemakkelijk integreren met het bot. Maar hoe werkt zo’n behandling precies?

Consultatie

Het begint altijd met een consultatie met de behandelaar. Tijdens dit consult worden röntgenfoto’s gemaakt en wordt een mondonderzoek uitgevoerd. Hierbij is het belangrijk om eventuele klachten en problemen te bespreken, evenals je medische geschiedenis. Op basis van deze informatie zal de behandelaar een behandelplan opstellen dat bij jou past.

Plaatsen van implantaten

Het plaatsen van de implantaten zelf gebeurt onder plaatselijke verdoving en op tafels van een operatietafel leverancier. Na het verdoven wordt er een klein sneetje gemaakt in het tandvlees, waardoor het kaakbot bereikbaar wordt. Vervolgens wordt er een gaatje in het kaakbot geboord en wordt het implantaat geplaatst. Dit implantaat zal uiteindelijk dienen als een kunstwortel voor de nieuwe tand of kies. Na het plaatsen van het implantaat wordt het tandvlees gesloten en kan de genezingsperiode beginnen.

Genezing en inhelingsperiode

Om ervoor te zorgen dat het implantaat goed vastgroeit in het kaakbot, is er een inhelingsperiode nodig. Deze periode varieert van 6 weken tot 6 maanden, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type implantaat en de locatie in de kaak. Gedurende deze tijd zal het bot rondom het implantaat langzaam aan het implantaat vastgroeien, waardoor het stevig verankerd wordt.

Vervaardigen van nieuwe tanden

Na de inhelingsperiode is het tijd om de nieuwe tanden te vervaardigen. Dit proces vindt plaats in een tandtechnisch laboratorium en kan bestaan uit verschillende stappen, afhankelijk van het type voorziening dat gekozen is. Het kan bijvoorbeeld gaan om het maken van kronen, bruggen of een compleet kunstgebit. Het is belangrijk om te weten dat dit proces tijd kost en dat je meerdere keren terug moet naar de behandelaar voor controle en aanpassingen.

Plaatsen van nieuwe tanden

Zodra de nieuwe tanden klaar zijn en het implantaat goed is vastgegroeid in het kaakbot, kunnen de nieuwe tanden geplaatst worden. Dit gebeurt door de tijdelijke genezingskap te verwijderen en de nieuwe tanden te bevestigen op het implantaat. Na deze stap kun je weer vrijuit lachen met je nieuwe, perfecte glimlach.

Nazorg

De behandeling is klaar, maar goede nazorg is echt nodig voor de duurzaamheid van je implantaat. Het is belangrijk om je nieuwe tanden net zo goed te verzorgen als je eigen tanden. Regelmatige controles bij de tandarts en bezoeken aan de mondhygiënist zijn essentieel om je implantaten gezond te houden.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling kan variëren, maar gemiddeld genomen duurt het zo’n 3 maanden voor de onderkaak en 8 maanden voor de bovenkaak. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het herstelvermogen van het kaakbot en het type implantaat dat gebruikt is. Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens het behandelingstraject en de instructies van je behandelaar goed op te volgen.